Het gebeurt steeds vaker dat verduurzamen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Wie een steentje aan het milieu bij wil dragen, kan bij verschillende geldverstrekkers namelijk een hogere hypotheek krijgen – zowel bij een nieuwe als een bestaande woning. En dat heeft allerlei (ook financiële) voordelen.
Extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen
Voor de aankoop van een woning mag u, als uw inkomen het toelaat, maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Wie er warmpjes bij zit en die 100 procent niet nodig heeft, kan de extra financieringsruimte gebruiken om meer te lenen om de woning te verduurzamen. Maar ook als u wel een maximale hypotheek nodig heeft zijn er opties.
Nieuwe, hogere hypotheek
Voor energiebesparende maatregelen maken sommige geldverstrekkers een uitzondering. U kunt dan meer dan 100 procent van de woningwaarde financieren om de verduurzaming mee te bekostigen. Ook bij aankoop van een woning die al heel energiezuinig is en een energielabel A++ of een energie-index van maximaal 0,6 heeft, komt u in aanmerking voor een hogere hypotheek.
Regels 2022
· Uw bruto jaarinkomen is minimaal € 33.000.
· De extra lening bedraagt maximaal 6% van de woningwaarde met een limiet van € 9.000.
Gaat het om een energieneutrale woning met energieprestatiegarantie van minstens tien jaar? Dan zijn de regels soepeler. Omdat de energierekening van dit soort woningen heel laag is, en u dus meer kunt besteden aan hypotheeklasten, mag u tot 25.000 euro extra lenen.
Verhogen bestaande hypotheek
Wilt u uw eigen woning energiezuiniger maken? Dat kan ook. Ook in dit geval mag u de hypotheek met 6 procent van de woningwaarde ophogen (en ook hier geldt een limiet van 9.000 euro). De rente die u over dit deel betaalt is bovendien fiscaal aftrekbaar.
Welke duurzame verbeteringen mag ik meefinancieren?
Voor de volgende verbeteringen aan uw woning zijn geldverstrekkers bereid u een hogere hypotheek te verstrekken:
· isolatie van dak, gevel, vloer of leidingen
· isolerende kozijnen en deuren
· driedubbel glas of HR++-beglazing
· energiezuinige ventilatie
· douche met warmteterugwinning
· waterpomp
· zonnepanelen
Hoe werkt het in de praktijk?
De bank wil er wel zeker van zijn dat u het extra geld voor energiebesparende voorzieningen gebruikt. Daarom wordt het bedrag dat u extra mag lenen in een bouwdepot gestort. De kosten voor de verbouwing worden uit dit bouwdepot betaald. Het geld dat u eventueel overhoudt, moet u gebruiken als aflossing op de hypotheek.
Voordelen verduurzamen woning
Die hogere hypotheek zorgt natuurlijk wel elke maand voor hogere hypotheeklasten. Maar die verdient u in veel gevallen direct terug in de vorm van lagere energiekosten. Het is bovendien financieel aantrekkelijk de verduurzaming door middel van een hypothecaire lening te financieren. Steeds meer geldverstrekkers bieden een lagere rente aan om de verduurzaming te financieren. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten ook lager. Tegelijkertijd zorgen de energiebesparende verbeteringen ervoor dat uw woning meer waard wordt. Dat zijn flink wat voordelen:
- lagere energiekosten
- lening met relatief lage maandlasten
- hogere woningwaarde
- goed voor het milieu
Bij welke bank kan ik terecht?
Niet alle geldverstrekkers geven u zomaar 6 procent meer hypotheek. En de banken die dat wel doen, kunnen u in een hogere risicocategorie plaatsen en renteopslag vragen. Weer andere financiers werken met andere voordelige maatregelen met elk hun eigen voorwaarden, zoals een duurzame hypotheek of rentekorting.
De Kredieter denkt graag met u mee over uw plannen en wensen. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen u adviseren over de beste optie voor uw situatie. Zo wordt duurzaam wonen ook voordelig!
Bel of mail ons gerust voor een kennismakingsgesprek.